6. zápas hokejovej Slovnaft extraligy mužov pre Zvolen

27.03.2009 Celý región

HKm Zvolen - HC Košice 4:3 (1:0, 3:2, 0:1)
Góly: 10. Michal Chovan (M. Štrba, Hvila), 23. Pavliš, 26. Cebák (Michal Chovan, M. Štrba), 34. Michal Chovan (M. Štrba) - 24. Špelda (Rudolf Huna), 28. Húževka (Kmiť, Michel Miklík), 42- Sýkora (Tabaček, Šimurda)
Vylúčení: 5:10
presilovky: 3:1
oslabenia: 1:0
rozhodovali: D. Konc, P. Grečko, M. Grečko, Gajan
4150 divákov
stav na zápasy: 3:3

Zvolen: J. Laco - Cebák, Dlouhý, Bruun, Huba, L. Čierny, Juraško - Michal Chovan, M. Štrba, Hvila - P. Barinka, Pavliš, Gálik - Tatar, F. Turek, Sivák, od 31. Lelkeš, od 41. Dubec
Košice: Lipovský (34. Hudáček) - M. Šterbák, J. Tabaček, T. Slovák, Špelda, Kledrowetz, M. Grman, - J. Kopecký, Juraj Faith, P. Bartoš - Rudolf Huna, Gron, Jenčík - Michel Miklík, Húževka, Kmiť - Šimurda, Juraj Sýkora, Ščurko

Aj keď sa obe mužstvá zastrájali, že obrana bude ich silná stránka, objavilo sa v nej na oboch stranách až priveľa okienok. V úvodnej tretine ich Zvolenčania nevyužívali a neschopnosť streliť viac ako jeden gól sa im mohla vypomstiť. Jedine Chovan v presilovke si v 10. min sám pred bránkou poradil s nahrávkou Štrbu i s brankárom Lipovským, ktorý si vybral slabší deň a logicky prepustil miesto v 34. min Hudáčkovi. Na jeho vrub sa pripísali dva góly, v 23. min v snahe rýchlo rozohrať nahral v presilovke priamo na hokejku Pavliša, a ten takmer od červenej čiary trafil prázdnu bránku. Podpísal sa aj pod štvrtý gól domácich, puk len posunul pred seba a Chovanovi, ktorého tesne predtým zbierali z ľadu po údere lakťom od Bartoša do hlavy, stačil moment, aby jeho hrúbku primerane potrestal. V 26. min využil presilovku obranca Cebák, typicky si nakorčuľoval do voľného priestoru a zužitkoval nahrávku Chovana strelou pod žŕdku. Košičania veľa vody nenamútili, do kolien ich zrazili chyby, po ktorých pykali a dva góly Špeldu v presilovke v 24. min a Húževku po Kmiťovom naservírovaní puku boli na zvolenský mlyn po dvoch tretinách málo. Z množstva šancí Zvolenčanov sa vymykali dve žŕdky Dlouhého v 9. a 19. min, v 13. min v presilovke Sivák už dvíhal ruky od radosti, no predčasne, a o minútu neskôr nevyužili domáci presilovku o dvoch hráčov trvajúcu 42 sekúnd. Hostia, ktorých nedisciplinovanosť až s piatimi vylúčeniami v prvej tretine bila do očí, v snahe ukončiť sériu presvedčivo nepôsobili, aj keď Jenčík v 17. min rozkmital žŕdku a v 39. min nestihol Miklík trafiť prázdnu bránku. Ofenzívny vstup do tretej tretiny priniesol Košičanom vytúžený kontaktný gól v 42. min po strele Tabačka od modrej a šťastnej dorážke Sýkoru od korčule, ktorý definitívne potvrdil až videorozhodca. Z následného tlaku sa vyrovnanie nezrodilo, v 48. min ho prerušilo vylúčenie Ščurka, no v 55. min Slovák spálil dokonalú šancu strieľajúc osamotený pred nepriepustným brankárom Lacom a vyrovnať sa nepodarilo ani Gronovi o pár sekúnd neskôr. V 58. min si šiel na trestnú lavicu sadnúť Tatar, v čase 59:01 min navyše odvolali brankára, no Zvolenčania sa nakoniec zubami nechtami ubránili a posunuli sériu až do nedeľného vyvrcholenia v Steel aréne.

Hlasy trénerov a hráčov po 6. semifinále Zvolen - Košice (4:3)
Vladimír Hiadlovský, asistent trénera Zvolena: "My sme začali vynikajúco, už v prvej tretine s množstvom šancí sme mohli zápas rozhodnúť. V druhej časti sme si vytvorili dvojgólové vedenie, škoda, že nás pribrzdil tretí gól Košíc v úvode tretej tretiny, no enormným úsilím všetkých sa nám podarilo tesný náskok udržať a v nedeľu sa tešíme do Košíc. "
Anton Tomko, kouč Košíc: "Prišli sme do Zvolena s jasným cieľom, no zvíťaziť sa nám nepodarilo. Vstup do zápasu sme mali vlažný, častými vylúčeniami sme posadili hráčov Zvolena na koňa. Po našich hrubých chybách sa súper dostal do vedenia na 4:2 a aj keď sa nám podarilo stretiť to, čo sme si zaumienili, kontaktný gól, a veľkou snahou sme si vypracovali príležitosti, vyrovnať sa nám nepodarilo. Chlapcom ďakujem za tretiu tretinu, odovzdali v nej všetko, no naozaj sa zložito hrá, keď pomaly jednu tretinu ste neustále v oslabení. Ťažko potom nakopnúť stroj, tam vidím trochu príčinu v prehre. "
Ján Laco, brankár Zvolena: "Pre mňa to bol asi najťažší zápas v tejto sérii, nebolo veľa roboty, aspoň prvé dve tretiny, a padli divné góly, prvý skákaný, aj tečovaný, takže smola. Som rád, že sme sa otriasli a vydržali. V tretej tretine som si musel vyhrnúť rukávy, Košičania tlačili, aj šance si vytvorili. V závere boli momenty, keď som sa zapotil, len som sa modlil, aby mi nič nepadlo. Všetci sme makali naplno, ukázalo sa naše bojovné srdiečko. "
Martin Štrba, center najúdernejšej päťky Zvolena: "Vyšli nám presilovky, to bolo dôležité, v takýchto zápasoch rozhodujú a dnes sme ich zahrali parádne. Siedmy zápas bude o šťastí a smole, my máme výhodu, že nehráme doma, súper bude naopak pod obrovským tlakom. Verím, že tretia tretina po rýchlo inkasovanom góle nás nakopla, ubránili sme sa a aj podľa nej si myslím, že šance sú v rozhodujúcom zápase úplne vyrovnané. "
Michal Chovan, autor dvoch gólov Zvolena: "Tešíme sa na siedmy zápas, podľa mňa môžeme postúpiť. Súper sa po treťom góle do nás pustil, my sme sa len bránili, netvorili, vyhadzovali puky, oni museli ísť neustále do plných. Dobré bolo, že sme v druhej tretine premieňali šance, hlavne presilovky. Aj údery sme museli pretrpieť, v súbojoch sme dreli naplno, hlava nehlava, išlo sa cez bolesť. V Košiciach musíme vyhrať, nič iné si nepripúšťame, do zápasu vložíme všetky zvyšné sily. Dnes sme si zapózovali akoby pred foťákom, celá päťka po troch góloch, môžeme byť len a len radi z takejto bilancie. "

Baráž o extraligu - tretí zápas (hrá sa na štyri víťazné stretnutia)

ŠHK 37 Piešťany - HK AquaCity ŠKP Poprad 3:4 (1:1, 0:1, 2:2) - stav série 0:3
Góly: 5. Peško (Románek, Chylo), 42. M. Mihálik (Haring, Peško), 48. Peško - 18. Kroták, 32. M. Lukáč (Kroták, Kasík), 42. Kroták (Fabian), 43. Weissmann (Buc)
Vylúčení: 4:6 na 2 min
presilovky 2:0
oslabenia: 0:0
rozhodovali: Országh - M. Korba, Smrek
1692 divákov

Piešťany: Kubo - Blažko, Bučka, Klučár, Hanka, M. Kováč, A. Kolník, Greň, Kopejtko - M. Mihálik, R. Kolník, Haring - Chylo, Peško, Románek - R. Sýkora, Otčenáš, Rybárik - Rosa, L. Fedor
Poprad: Šimonovič - Fabian, Kasík, Michal Segľa, Dora, Brejčák, O. Malínský, M. Gavalier, Vojsovič - M. Lukáč, R. Jarolín, Kroták - Weissmann, Rataj, Lapšanský - M. Bartánus, R. Stantien, Mlynarovič - Buc, P. Holečko, Martin Segľa

Aj v treťom stretnutí baráže mali Piešťany lepšiu prvú tretinu, keď sa už v 5. minúte Peškom ujali vedenia. Poprad vyrovnal až v závere tretiny gólom Krotáka z presilovej hry. Domáci stačili Popradu aj v druhej časti hry, avšak bol to opäť Kroták, ktorý v presilovke posunul hostí do vedenia. Domáci vyrovnali hneď v úvode tretej tretiny dvoma rýchlymi gólmi. Piešťany znížili gólom Peška vo vlastnom oslabení, ale Poprad svoje víťazstvo ubránil.

Milan Klement, tréner Piešťan: "Dnes to bol asi najlepší výkon v sérii s Popradom. Vrátili sme sa na domáci ľad a myslím, že mužstvo podalo poctivý výkon. Škoda, ale výpadku na začiatku druhej tretiny, ktorý sa opakoval už v treťom zápase a po vyrovnaní na 2:2, sme obdžali dva rýchle góly a je to škoda. Chlapcov treba pochváliť za predvedenú hru. "
Vladimír Turan, asistent trénera Popradu: "Znovu sa potvrdilo, že Piešťany majú dobrú prvú tretinu, prehrávali sme 0:1. Druhá tretina vyznela jasne pre nás, avšak dali sme len jeden gól a začali sme sa trápiť. Urobili sme chybu pri buly, dostali sme gól, ale dvoma rýchlymi gólmi sme otočili vývoj stretnutia a myslím si, že sme zaslúžene vyhrali. "

SkiPark MHK Kežmarok - HK Spišská Nová Ves 2:4 (0:2, 1:1, 1:1) - stav série 0:3
Góly: 40. P. Svitana (Klempa), 44. Škovira (Palovčík) - 14. Hamrák (Vartovník, J. Magdoško), 20. Prokop (Hrehorčák, Hamrák), 35. Hamrák (Vartovník, Hrehorčák), 59. L. Hudáček (Petruk)
Vylúčení: 12:13 na 2 min
presilovky 0:1 a oslabenia: 0:0
rozhodovali: Krpelec, Lokšík - Valach, Gašparík
2200 divákov

Kežmarok: Klempa - R. Gavalier, Bartoň, D. Brejčák, Brincko, R. Sadiki, Jelínek, Flašar, J. Bača - Škovira, Slaninák, Bednár - P. Svitana, Šechný, M. Drotár - P. Segľa, Palovčík, V. Žemba - Čížek, Klein, Schneider.
HK Spišská Nová Ves: M. Laco - Hrehorčák, Čintala, Petruk, Gurčík, J. Magdoško, Borovský, J. Hrubý, Pukalovič - Vávra, Heizer, Staroň - J. Voskár, L. Hudáček, Smotrila - Vartovník, Hamrák, Prokop - Leskovjanský, Grendel, Farkašovský

Od začiatku sa hralo v rýchlom tempe. Kežmarčania si v úvode vypracovali viac šancí, tú najväčšiu Svitana v 4. minúte, keď netrafil po strele Šechného z dorážky prázdnu bránku. O minútu mohli viesť hostia, no Vartovník neprehodil ležiaceho Klempu. Domáci však boli stále pri streleckej chuti, no ani Čížek ani Drotár nezakončili úspešne svoje šance. V 11. minúte sa po zlej rozohrávke domácich ocitol sám pred Klempom Hudáček, no šancu zbrklo zahodil. V 14. minúte v presilovke nezložil Hudáček ani reparát, no v tej istej minúte sa z brejku Hamrák už nemýlil a hostia viedli 1:0. I keď v závere tretiny mali viac z hry domáci, z gólu sa tešili opäť hostia, ktorých 15 sekúnd pred jej koncom poslal Prokop do dvojgólového vedenia. V 25. minúte mohla ísť Spišská Nová Ves do trojgólového vedenia, v presilovke mohol skórovať Čintala, no neprehodil Klempu. Ideálnu šancu na vrátenie sa do zápasu mali domáci v 115-sekundovej presilovke 5:3, ale Laco si udržal čisté konto. Potom sa hra vyrovnala a gól padol až v presilovke hostí v 35. minúte. Hamrák sa spoza bránky uvoľnil a nikým neatakovaný zvýšil na 3:0. O minútu mohlo byť 4:0, ale Vávra v oslabení nepremenil brejk. Hosťom narástli krídla a do konca tretiny kontrolovali priebeh. Dvanásť sekúnd pred jej koncom však podcenili samostatný prenik Svitanu, ktorého vysunul brankár Klempa a bolo 1:3. Záverečnú tretinu začali Kežmarčania náporom, z neho vyťažili kontaktný gól, ktorý v 44. minúte strelil Škovira. Následne hostia nevyužili na zvýšenie náskoku sériu domácich vylúčení, keď dvakrát hrali 5:3. To dodalo Kežmarčanom sebavedomie a často pritlačili hostí pred Laca. Gól však padol v power play do prádznej bránky Kežmarku 66 sekúnd pred koncom, šťastným strelcom bol Hudáček.

Jerguš Bača, asistent trénera Kežmarku: "Zápas sme začali dobre, ale hneď na začiatku sme nedali do prázdnej bránky. S týmto problémom sa už dlhšie trápime. V dnešnom zápase bolo však nasadenie, nič nemožno chlapcom vyčítať, iba to, že v tretej tretine sa dali zbytočne vylučovať. Veril som do poslednej chvíle, že zápas zvrátime, no nestalo sa. Ak budeme hrať s takýmto srdcom i naďalej, verím, že séria nebude skoro ukončená. "
Eduard Giblák, tréner Spišskej Novej Vsi: "Pripravovali sme sa na ťažký boj, lebo Kežmarok je extraligové mužstvo a má svoju kvalitu. V priebehu prvej tretiny si každé mužstvo vypracovalo niekoľko dobrých šancí, nám sa podarilo z nich dať dva góly, čo nám v priebehu zápasu veľmi pomohlo. Z tohto vedenia sme ťažili až do konca. "
(TASR)
 

Vyberte región